Dags för halkbanan

07 oktober 2019 lily_hansen
Halkbana

editorial

Att ta körkort är för många en spännande resa. Efter många långa körlektioner med nötande av dragläget, cirkulationsplatser och fickparkeringar är det dags för nästa steg- riskutbildningarna. Riskutbildningens första del är teoretisk och ett mycket viktigt steg i körkortsutbildningen. Men det är riskutbildning nummer två, halkbanan, som de flesta ser fram emot. Den inkluderar nämligen körning på halkbana och praktiska övningar. En del fasar för denna del, men de flesta brukar känna sig ganska upprymda efteråt. Att få känna på bilens krafter och hur den reagerar i olika situationer är minst lika viktigt som all teori.

 

Vad gör man på halkbanan?

Poängen med halkbanan är att man ska få uppleva hur det är att köra bil på ett halt underlag. Hur reagerar du som förare? Hur reagerar bilen? Det är vanligt att olika typer av hinder, till exempel koner, ställs ut. Sedan får man en angiven hastighet som man ska hålla för att sedan bromsa hårt och väja för konerna. Det är viktigt att få uppleva svårigheterna med körning på halt underlag och hur bilen beter sig. Många upplever detta med en skräckblandad förtjusning. Bilen glider och kränger vilket är ganska roligt under de säkra förhållandena på halkbanan. Men man får inte glömma allvaret. En dag kanske man måste väja för en riktig älg.

När är man redo för halkbanan?

Om du tar lektioner via en körskola brukar läraren meddela när du är redo för halkbanan. Du ska bland annat klara av att utföra hårda accelerationer, bromsa från höga hastigheter samt köra bil självständigt. Sedan är det dags att boka in halkbanan, en kurs som brukar ta cirka fyra timmar. Det finns banor över hela Sverige. Ett exempel är Norra Halkbanan, en Halkbana i Skellefteå. Sist men inte minst– var inte nervös! Halkbanan är en unik möjlighet att få lära känna dina förmågor som bilförare.

Fler nyheter