Foliering – lätt och mångsidigt

10 maj 2020 jonas_olsson
foliering

editorial

Att säga att man täcker en yta med plast när man folierar är inte helt fel. Men det är inte helt rätt heller. Det är lite mer komplicerat än så. Dels så är det inte vilken plast som helst som används. Vinyl och polyester är två vanliga plaster. Men även andra kan användas. Sedan ska ju plasten sättas fast på något sätt och det är det som är själva utmaningen. Här kan man använda lite olika metoder. Det går till exempel att limma fast plasten. Det är en vanlig metod att använda på fönster av olika slag. En annan metod är att värma plasten med en varmluftspistol när den läggs på. Värmen får plasten att sammanfogas med ytan under och sitter därför både ordentligt och länge.

 

Både för utsidan och insidan

Att använda foliering för att dekorera och skydda till exempel bilarnas lack är ganska vanligt. Foliering ger en hållbar och snygg yta som tål hårda påfrestningar. Men foliering är inte bara för utsidan. Det är användbart även på insidan. Vill man till exempel sätta solfilm på fönstren i baksätet på bilen så är foliering en bra metod. Då får man ett hållbart och snyggt resultat. Solfilmen sitter sedan kvar som den ska och det blir snyggt och prydligt. 

 

 

Är foliering svårt?

Foliering är kanske inte någon vetenskap. Men det är verkligen inget som man sysslar med själv, om man är en glad amatör. Vill man ha ett bra resultat så krävs det vana och kunskap. En bra, snygg och hållbar foliering kräver en hel del arbete. Först måste ytan rengöras och fixas till på rätt sätt så att folieringen fastnar ordentligt. Sedan ska själva folieringen också på plats. Den ska sitta rätt och den ska sitta bra. Allt sådant där har en bra firma som jobbar med foliering i Växjö koll på.

Fler nyheter