Vilken bensinmack har billig bensin?
Den som har bil eller kör bil vet att bensinen är en rejäl utgift. Sverige har ett högt bensinpris om man jämför internationellt, och såklart märks det i plånboken. Det är en av anledningarna till att det till och med startas uppror mot bensinpriserna runt om i Sverige. Så det är inte alls konstigt att man ägnar tid åt att försöka hitta billig bensin. Det finns en del pengar att spara om man gör lite research och planerar.
När det kommer till diesel så har diesel tidigare varit billigare än bensin. I början på år 2020 är dock diesel dyrare och dieselbilar räknas som mindre miljövänliga än bensinbilar. Det finns också beslut från Regeringen att inrätta speciella miljözoner under år 2020 där äldre dieselbilar helt enkelt inte får framföras. Därför kan det vara en mycket god idé att fundera på om dieselbilar är värda att investera i.
Källa: SVT.se
Hur hittar jag vilka bensinmackar som har lägsta pris på bensin?
Bensinpriset kan variera en del över Sverige vilket till viss del har att göra med konkurrensen. I områden med många bensinmackar är det i regel aningen billigare. Samtidigt kan de största aktörerna inte låta priserna variera stort bara med hänsyn till konkurrens eller geografiskt läge. De mindre bensinmackarna som är fristående har svårt att matcha priserna med jättarna. Idag finns det också en del internetsidor som gör det möjligt att jämföra bensinpriser på ett enkelt sätt. En del inhämtar informationen direkt från bensinmackarna och andra är beroende av att personer rapporterar in priserna. Därför kan det vara bra att vara observant på hur priserna rapporteras in och när de rapporterats in. Sidorna där man kan jämföra priser kan vara extra bra att använda om man ska ge sig ut på långkörningar. Generellt går det att konstatera att bensinpriserna varit som lägst i södra till mellersta Sverige. Bensinen har varit generellt dyrare i norra Sverige vilket hänger ihop med konkurrensen.
De flesta större kedjor har lojalitetsrabatter och erbjuder även kreditkort där man får rabatter när man tankar hos dem. Vissa andra kreditkort som inte är specifikt knutna till en viss bensinkedja har också rabatter. Därför kan det vara lönsamt att kontrollera vilka rabatter som finns knutna till just ditt kort. Rabatterna kan variera mellan kedjor och över tid, så det är bra att då och då stämma av vilka som har bäst erbjudanden.
Vilka är de största bensinkedjorna i Sverige?
Sverige har en hel del större kedjor. En del tillhandahåller full service genom bemannade bensinstationer såsom butik, uthyrning av släp och andra bekvämligheter medan andra har helt obemannade bensinstationer. Det går inte alltid att säga att obemannade bensinstationer alltid är billigare än bemannade, men de obemannade tenderar till att ha lägre priser. Däremot händer det ibland att större bemannade bensinstationer har extra låga priser över dagen eller bara för några timmar. Då kan det röra sig om kronor och inte bara ören. Håll därför lite koll på dessa större rabatter då de kan var lokala och svårare att hitta.
När det kommer till storlek så finns det många bensinkedjor i Sverige, men här listas de sju största bensinkedjorna i Sverige:
- OK-Q8
- Circle K
- Preem
- Q-Star
- ST1
- Ingo/Jet
- Din-X
- Shell
När du kör bil längre sträckor i Sverige är det svårare att hitta bensinmackar på vissa sträckor i norra Sverige. Där kan det gå många mil mellan de större bensinmackarna. Du kan till och med hamna i den situationen att du inte hittar någon bensinmack i tid. Du kan också bli hänvisad till en liten fristående bensinmack där priset kan skilja sig en hel del mot de större kedjorna.
Källa: SPBI
Varför sjunker och stiger bensinpriserna?
Det händer att bensinpriser varierar snabbt och det är såklart irriterande. Det märks rejält om bensinpriset hoppar en krona när man ska tanka full tank. Bensinpriserna i Sverige som alla andra länder är knutna till internationella faktorer. Råoljepriset påverkar bensinpriserna genom att man handlar med råolja på börsen. Därför kan politisk instabilitet i oljeproducerande länder påverka även priset på bensin i Sverige. Det kan också påverkas av utbrott av sjukdomar som riskerar att utvecklas till pandemier. Det svenska priset på bensin är även kopplat till dollarkursen och OPEC-länderna som till viss del kontrollerar utbudet av olja på marknaden. Däremot kan priset på ett fat olja variera kraftig på några dagar vid större händelser som inte är lätta att förutspå. Precis som priset kan stiga rejält kan också priset på råolja sjunka kraftigt
Däremot kan man vara beredd på ett högre pris och passa på att tanka upp när man hör på nyheterna att det är några större händelser som kan skapa oro på gång i världen. Samtidigt så är det sällan kraftiga höjningar och sänkningar på bensinpriset i Sverige, utan man försöker hålla ett jämnare pris. För hade priserna på bensinen varierat lika mycket som på börsen hade det varit mycket svårt att veta vad priset på bensin ligger på från en dag till en annan.
Källa: Dagens Industri
Hur mycket skatt är det på bensin?
Skatten på bensin är inte en enda skatt utan bensinskatt är ett samlingsbegrepp. Bensinskatten består av tre olika former av skatter. Det är koldioxidskatt, energiskatt och moms. När det kommer till momsen så betalas den på hela priset för bensinen. Hela priset inkluderar koldioxid och energiskatten, så momsen kan ses som en skatt på skatten. Priset på skatterna styrs av den politiska viljeinriktningen i Sverige vilket gör att den kan variera beroende på vilka som styr landet. En höjning på skatten motiveras idag med hänsyn till klimatförändringarna och behovet av att sänka koldioxidutsläppen. Genom att höja skatterna ska det ändra på personers körvanor och val av bil. Fler höjda skatter på bensin kan nog väntas de närmaste åren.
Står du inför att köpa en ny bil kan det också finnas möjlighet till subventioner om du väljer en miljöbil. Vilka regler som gäller går lättast att hitta på Regeringens hemsida. Det kan också vara så att det bara finns en viss summa avsatt vilket gör att alla som köper en ny supermiljöbil inte får del av subventionen. Innan du köper en supermiljöbil är det därför bra att kontrollera så det finns kvar av potten.
Källa: Regeringen.se
Källa: Ekonomifakta.se
Hur kan man köra för att förbruka mindre bensin?
Hur man kör påverkar bilens bensinförbrukning. Det finns en hel del pengar att spara genom att tillämpa vad som heter eco-driving eller sparsam körning på svenska. Forskare menar att denna form av körning kan minska bensinförbrukning med upp till 20 procent. Sedan år 2008 är det obligatoriskt för körskolor att lära ut ecodriving. Trafikverket uppmuntrar speciellt till att använda sig av eco-driving.
Källa: Trafikverket.se
Hur kör man ecodriving?
Ecodriving är inte alls svårt att komma in i, många kör redan så utan att tänka på att det är ecodriving. För den ovane kan det ta lite tid att bryta gamla vanor och lära om sig, men det är bara att öva. Tänk på att du sparar både på plånboken och miljön.
- Växla upp genom att hoppa över växlarna. Det vill säga gå från tvåan till fyran direkt eller från trean till femman/sexan.
- Kör aldrig mer på ettan en ett par billängder när det är möjligt.
- Välj alltid den högsta möjliga växeln
- Kör jämt med gasen, undvika att gasa på och bromsa ned.
- Istället för att använda bromsarna, använd tekniken med motorbromsning.
- Låt bilen rulla i nedförsbackar
- Rulla fram mot exempelvis stopp och trafikljus utan att frikoppla
- Håll hastighetsbegränsningar
När det kommer till automatlåda så är det viktigt att tänka på att köra jämt. Idag går utvecklingen med automatlådor snabbt framåt och de blir allt mer bränslesnåla. Det har gjorts genom att lägga till fler växlar och mer bränsleeffektiv programmering. De moderna automatlådorna har en näst intill obefintlig skillnad i förbrukning mot manuella växellådor.
Ecodriving är inte bara bra för att få ned bensinförbrukningen och på så sätt spara pengar utan det bidrar även till mindre slitage på bilen och däcken. Lägre utsläpp av koldioxid är också bra för hälsan.
Källa: Trafikverket.se
Vilka avdrag kan fås när det kommer till körning?
Det finns möjligheter för den som pendlar till jobbet med bil. Skatteverket uppdaterar vad som gäller varje år. Avdraget för körningen utgår från sträckan från ditt hem till jobbet. För närvarande måste det vara fem km till arbetsplatsen för att kunna göra avdrag. När man beräknar avdraget får man inte räkna med privata ärenden såsom att lämna och hämta barnen på förskolan. Avdraget gäller inte hela summan utan en viss procent av utgifterna.
Får att kunna få avdraget räknas även tidsvinsten in. Tidsvinsten bör vara minst två timmar per dag. Här kan du räkna in sträckan och tiden det tar att ta sig till exempelvis busshållplatsen, så det är inte bara körningen. Observera att andra regler gäller för personer som har flextid vilket kan upplevas som orättvist då du måste räkna in tidsvinsten även här. Avdraget börjar räknas när kostnaderna överstiger 11 000 kronor, räknat på ett år. Dessa regler ändras år för år. Vad som gäller går alltid att kontrollera med Skatteverket. Tänk på att spara kvitton då det kan ske en granskning. Avdraget kan göra stor skillnad och det är bra att inte missa då det kan röra sig om stora summor som man kan få tillbaka om man har långt till jobbet.
Källa: Skatteverket.se
Kommer bensinbilar att förbjudas?
Ibland dyker också frågan om bensinbilar kommer att förbjudas helt upp. Det är nog inte omöjligt inom en inte alltför lång framtid. Det handlar inte om att förbjuda befintliga bilar utan snarare nyproduktionen och försäljning av nya bensindrivna bilar. Regeringen tillsatte år 2019 en utredning om möjligheterna till ett förbud att sälja bensindrivna bilar skulle kunna gå igenom redan år 2030.
Utredningen kommer även att ha ett förslag om när fossila drivmedel ska ha helt fasats ut i Sverige. Hur utredningen går och vilka besluts som fattas kvarstår att se. Det är inte heller helt upp till Sverige att bestämma i frågan, utan även EU-kommissionen ska säga sitt. Det har tidigare funnits en lite mer negativ inställning inom EU när det kommer till ett förbud, men idag har tongångarna ändrats i vissa länder. Främsta anledningen till att fler ställer sig positiva till ett förbud har också att göra med klimatet.
Det finns en hel del frågetecken på hur omställningen ska ske, och det har att göra med vilken teknik som utvecklas. Det ställer nämligen också krav på bilindustrin att ta fram nya sorters bilar. Dessutom gäller det att hitta ett drivmedel som ersätter bensin som är ekonomiskt hållbart samt hållbart för miljön. Utredning beräknas vara klar under år 2021, så det är inom en snar framtid som beslutet kommer att tas.
Källa: SVT.se
Är bensinen i Sverige mycket dyrare än i övriga Europa?
Sverige har faktiskt inte den dyraste bensinen i Europa även om vi ligger topp tio. Det som också varierar mellan länder i Europa är precis som i Sverige, skatterna. Nederländerna toppar i regel listan över vilka länder som har högst priser i Europa. I andra länder kan det också vara betydligt större skillnad mellan bensinmackarna än vad vi är vana vid i Sverige.
Vissa jämförelser av bensinpriserna mellan olika länder använder sig av jämförelser som går ut på att jämföra hur mycket bensin man får utifrån medellönen i landet. Här ligger faktiskt Sverige bättre till än vad andra länder gör i Europa och globalt, med hänsyn till reallönehöjningar. Räknar man utifrån denna faktor blir det dock skevt med hänsyn till att alla inte får samma löneökning.
Källa: Teknikens Värld
Slutsats
Bensinpriset kan variera mellan de större kedjorna och det finns en hel del pengar att spara om man tar sig tid att jämföra. Det är ett tips att använda internetsidor som jämför priser på bensin mellan bensinmackar och på så sätt spara pengar. Generellt har också mindre fristående bensinmackar högre priser.
Hur man kör påverkar också bensinförbrukningen och genom att ändra körsätt kan man dra ned förbrukningen. Det finns också en möjlighet att nyförsäljning av bensin- och dieselbilar kan komma att förbjudas år 2030. När det kommer till dieselbilar har det redan börjat införas förbud i vissa zoner, vilket ställer till med problem för den som har en äldre dieselbil.
Glöm inte att göra avdrag för körningen om du har möjlighet. Där finns det en hel del möjligheter till att sänka kostnaderna för pendlingen.
Fler nyheter
Effektivisera din verkstad med rätt verkstadsutrustning
Den som har bil eller kör bil vet att bensinen är en rejäl utgift. Sverige har ett högt bensinpris om man jämför internationellt, och såklart märks det i plånboken. Det är en av anledningarna till att det till och med startas uppror mot bensinprisern...
Lotta Alberius
02 december 2024
[kÖpa Tesla – en grundlig Översikt]
Den som har bil eller kör bil vet att bensinen är en rejäl utgift. Sverige har ett högt bensinpris om man jämför internationellt, och såklart märks det i plånboken. Det är en av anledningarna till att det till och med startas uppror mot bensinprisern...
Veronica Urena
13 november 2024
Att köpa en tesla: en omfattande guide för bilentusiaster
Den som har bil eller kör bil vet att bensinen är en rejäl utgift. Sverige har ett högt bensinpris om man jämför internationellt, och såklart märks det i plånboken. Det är en av anledningarna till att det till och med startas uppror mot bensinprisern...
Veronica Urena
13 november 2024
Köpa tesla den kompletta guiden för bilentusiasten
Den som har bil eller kör bil vet att bensinen är en rejäl utgift. Sverige har ett högt bensinpris om man jämför internationellt, och såklart märks det i plånboken. Det är en av anledningarna till att det till och med startas uppror mot bensinprisern...
Veronica Urena
13 november 2024